Hart voor Zeist
22 februari 2021

HART VOOR ZEIST

Het community art project ‘Hart voor Zeist’ moet Zeistenaren in deze moeilijke tijd een hart onder de riem steken en met elkaar verbinden. Niet alleen is er een metersgroot oplichtend hart gemaakt, ook konden Zeistenaren een persoon of organisatie nomineren die extra bemoediging verdient. Uit de nominaties zijn 5 personen en organisaties gekozen, die deze bemoediging in de vorm van een klein oplichtend hart mochten ontvangen.

Zeister kunstenaars hebben een licht-kunstobject in de vorm van een metersgroot hart gebouwd, dat met lichtpulseringen klopt als een echt hart. ,,Een hart is het symbool van verbonden zijn. We willen aan Zeist laten zien: we denken aan elkaar,” vertelt Merel de Jong van Stadslab Zeist, een recent opgestart initiatief dat op creatieve wijze vanuit de Zeister samenleving oplossingen wil creëren voor maatschappelijke vraagstukken.”

De Jong merkt dat in Zeist veel groepen los van elkaar leven. ,,Juist nu in coronatijd, waarin we elkaar steeds minder zien, wordt dat nog erger. Met het hart willen we verbinding maken. Een groep kunstenaars en professionals is aan de slag gegaan met het maken van een licht-kunstobject, een gedicht én een film.” Daarnaast konden Zeistenaren op social media een persoon of organisatie nomineren, die zij een extra hart onder de riem willen steken. Vijf genomineerden mochten dit spreekwoordelijk hart in de vorm van een echt hart in ontvangst nemen. Dit zijn Slimani Gym, O’mama’s, De Damiaanschool, Kapsalon Zizo en eetcafé Pandarve.

,,De Damiaanschool heeft het online onderwijs in coronatijd bijzonder goed op orde gehad, zelfs de kleuters kregen online les,” vertelt De Jong. ,,Pandarve werd verkozen omdat het door corona niet alleen lunches en diners bij mensen thuis bezorgt, maar ook allerlei acties op touw zet, mede in samenwerking met andere lokale ondernemers. Zo heeft het bijvoorbeeld de medewerkers van het Diakonessenhuis en alle winkeliers in het centrum van een heerlijke lunch voorzien,” licht De Jong toe. ,,O’mama’s is een lokaal initiatief om moeders en oma’s met elkaar in verbinding te brengen en zo eenzaamheid te verminderen. In deze moeilijk tijd zorgt dit juist voor extra verbinding.”

Heidi Westerveld van Kapsalon Zizo is verkozen omdat zij dubbel wordt getroffen. Zij en haar man hebben niet alleen Zizo, maar ook Café Bommel. Beide zaken zijn dicht vanwege corona. Toch blijven zij zich inzetten voor anderen. Zo hebben zij een grote Sinterklaasactie opgezet om cadeautjes uit te delen aan mensen met weinig geld. Westerveld is geroerd door de nominatie. ,,Ik was er stil van…en dat ben ik niet zo snel. Het is een pittige tijd. Ik ben positief ingesteld, mijn man ook. Maar het wordt steeds moeilijker om onszelf te motiveren. Dit is een superleuk initiatief, het doet ons goed. We hangen het hart voor het raam bij Café Bommel.”

Tarek Slimani van Slimani Gym vindt zijn nominatie hartverwarmend. Slimani Gym geeft kickbokstrainingen. Een van de doelgroepen is mensen met een rugzakje. Door een draai aan de trainingen te geven, kunnen deze toch doorgaan in coronatijd. ,,Zoveel ondernemers hebben het momenteel lastig, maar proberen toch op creatieve wijze hun diensten door te laten gaan. Dat wij hier op deze manier erkenning voor krijgen is super.”

Hart voor Zeist is het eerste project van Stadslab Zeist, waaraan een brede groep van kunstenaars en organisaties uit Zeist hebben meegedaan. ,,Het is een groot succes, we hebben heel veel mensen in Zeist kunnen bereiken,” vertelt De Jong enthousiast. ,,En het is heel bijzonder dat we met elkaar dit project in twee maanden tijd uit de grond hebben gestampt.” De leerervaring die het Stadslab uit dit project haalt, is dat als je mensen iets vanuit het hart vraagt, je ook antwoorden krijgt vanuit het hart. ,,Het blijkt een perfecte manier om uit de Zeister samenleving op te halen wat er speelt, waar behoefte aan is en wat mensen daar zelf aan willen doen. En dat smaakt beslist naar meer!”

0 reacties

NIEUWS

MEEST RECENTE BERICHTEN

Koffie to go Route Zeist

Koffie to-go Route Download Er zijn altijd mogelijkheden en dingen die wèl kunnen. Helemaal nu de zon weer zo vaak schijnt! En dat willen wij als Stadslab graag zichtbaar maken! Om jullie te laten zien hoe leuk Zeist is, ook tijdens de lockdown, hebben we een klein...

De Babbelbox van Zeist

DE BABBBELBOX VAN ZEIST Stadslab Zeist heeft geëxperimenteerd met een nieuwe tool; de Babbelbox van Zeist! Met de vraag “Wie wil jij een hart onder de riem steken? zijn onze Emma Fijma en haar vriendin Kim Dorresteijn op pad gegaan in Zeist. De reacties laten zien:...