zeist nóg leuker en duurzamer maken?

pitch jouw plan en maak kans op 5k!

Finalisten 5K Pitch 2021

publieksprijs €1.000

Dit zijn de vier initiatieven die op 14 oktober in de Klinker tijdens de finale van de 5K Pitch 2021 zullen strijden om de juryprijs van €5.000!

De finalisten maken niet alleen kans op de juryprijs van €5.000. Zij kunnen ook de publieksprijs van €1.000 winnen. Hoe? Door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Met behulp van jullie stem kan jullie favoriete initiatief hun plan waar gaan maken. Dus doe allemaal mee!

Tot en met 13 oktober kan er gestemd worden via deze site. Daarna worden alle stemmen geteld en zullen wij tijdens de grote finale in de Klinker de winnaar van de publieksprijs bekend maken. 

Hoe stem je?
Per e-mailadres kun je één keer stemmen. Vink hiernaast jouw favoriete duurzame initiatief aan, vul je naam en emailadres in en druk op verstuur. Zo simpel is het!

Stem hier!

Het is niet meer mogelijk om te stemmen!

 

 

Het stemmen is begonnen!
Wie is jouw favoriet?

finale 14 oktober

Op 14 oktober vanaf 20.30 uur zal finale plaatsvinden in de Klinker.

Programma 
20.00 uur gasten ontvangen

20.30 – 20.50 uur
Start & welkom
Eveline van der Aa – waarom is dit initiatief belangrijk voor Zeist?

20.50-21.40 uur
Presentaties 4 initiatieven

1. Bos Bios
2. Sustainable Style Festival
3. Tuinderij uit de Kluiten
4. ’t Boswijtje

21.40-22.00 uur
Juryberaad + intermezzo
Uitslag en prijsuitreiking

22.00 – 23.00 uur
Borrel

 

 

Jury 

Met trots stellen wij jullie voor aan onze vakkundige jury. Zij zullen tijdens de 5K Pitch Finale beoordelen wie van de initiatieven met de hoofdprijs van €5.000 naar huis gaat!

-Marcel Fluitman – wethouder Cultuur
-Martine in ‘t Veld – Strategisch beleidsadviseur Kringloop Zeist
-Gerrie Strik – directeur Vrije Hogeschool
-Evert Jan van Hasselt – Oprichter Business21, ondernemer & innovator
-Frans Funnekotter – directeur Bibliotheek Idea

 

 

Vind je het leuk om bij de finale aanwezig te zijn? Meld je aan via 5kpitch@stadslabzeist.nl Wij kunnen ongeveer 150 mensen in de Klinker ontvangen. Dus wees er snel bij!

*Het is goed om te weten dat we ons moeten houden aan de Coronaregels, dus gasten hebben een QR code nodig of moeten testen voor toegang. Hou hier ajb rekening mee!

 

De initiatieven

Sustainable Style Festival 2021

Ik ben Anne-Marij en ik heb jaren gewerkt als inkoper bij grote retail bedrijven en heb alle ins & outs van de kledingindustrie van dichtbij gezien. Ook de minder charmante kanten. Na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh heb ik besloten mijn werk anders in te richten. Mijn missie nu is: vrouwen weer blij te laten zijn met hun eigen kledingstijl, met oog op duurzaamheid. 

Begin dit jaar heb ik mijn eigen Sustainable Style Studio in de Thomaskerk aan de Oranje Nassaulaan 35 in Zeist geopend. Ik geef persoonlijk advies, organiseer workshops en verkoop hoogwaardige preloved dameskleding. De onderliggende gedachte van mijn Sustainable Style Studio liggen geworteld in de 5 R-en van de circulaire economie: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose en Recycle.

Met een groepje vriendinnen rol je van de workshop ‘upcycle your wardrobe’, in ‘de fair fashion modeshow’ om vervolgens aan te schuiven bij de lezing over ‘de psychologie van kleding’. “Zie je het voor je? Voel je de positieve sfeer al? Wanneer wij deze 5K pitch winnen, wordt het 3 dagen durende Sustainable Style Festival eind 2021 werkelijkheid en worden alle vrouwen in Zeist geïnspireerd en gemotiveerd om een duurzame kledingstijl te kiezen.” 

We doen mee aan deze 5K pitch om nog meer impact te maken en nog meer vrouwen in Zeist aan te zetten tot duurzame kledingkeuzes. Het organiseren van een event is een slimme keuze omdat het zorgt voor zichtbaarheid en urgentie. Wanneer we winnen kunnen we met de 5K een inhoudelijk sterk 3-daagsprogramma in elkaar zetten en het Sustainable Style Festival bekendheid geven onder de vrouwen tussen 18 – 50 jaar in Zeist en omstreken. Zo maken we Zeist een stukje duurzamer en leuker. En bij succes, is het de ambitie om dit een jaarlijks terugkerend event te maken.

Hof van hovenkamp – natuurlijk vertrouwen in herstel

Wij zijn Roelof, Aniek, Irene en Hermen. Het team van HvH ondersteunt mensen bij het versterken van de eigen (veer)kracht. Ons mobiele basiskamp strijkt – steeds op een andere mooie plek in de natuur- neer. Van daaruit gaan we aan de slag met het onderhoud van de natuur voor o.a. het Utrechts Landschap. Het ‘met de handen in de aarde’ werk, wisselen we af met stilte, reflectie en een goed gesprek met gelijkgestemden. Dit alles onder begeleiding van een fijn team. Niets hoeft, alles mag. Het werken vanuit positieve gezondheid en eigen regie staat voorop.

Het pad van verlies naar veerkracht
Als geen ander hebben we zelf ervaren hoe het is als de wereld door omstandigheden plots stil komt te staan. En hoe waardevol en belangrijk het dan is om steun te ervaren, soms uit onverwachte hoek. En ook weer de kracht in jezelf te mogen ontdekken, door ‘gewoon maar’ aan de slag te gaan. Wij willen die ervaring delen met anderen. Stilstaan bij de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ en van daaruit onderzoeken welke stap je wilt maken.

Ons plan: Sociale ‘tandem’
De Buitendagen, die we als HvH aanbieden voor werkgevers en hun personeel, willen we m.b.v. deze pilot openstellen voor een breder publiek. Ook mensen die minder breed bij kas zitten, of die door omstandigheden een kleiner vangnet of ondersteunend netwerk hebben, willen we laten deelnemen. Daartoe zetten we een tandemconstructie op zodat juist mensen die het ook nodig hebben, kunnen meeliften.

Een breder perspectief
Met de tandemconstructie verbinden we verschillende groepen, zowel bedrijven als inwoners, in Zeist en wordt het Basiskamp een meer representatieve afspiegeling van de samenleving. Dit komt ten goede van de onderlinge kennisdeling, het verbreedt voor alle deelnemers het eigen perspectief en verrijkt de leefomgeving.

Den dolder voor het leven

Wij zijn Martine (Den Dolder.nl), Petra (Historische Vereniging Den Dolder) en Kirsten (Vonk Maakt Vuur). Drie vrouwen met hun hart in Den Dolder; wonen, werken en beleven. De gemeenschappelijke deler is verbinden, organiseren en mooier maken. 

Met Den Dolder voor het Leven willen we meer verbinding creëren tussen mens, dier en natuur. Er is nog veel ruimte om het aantal natuurlijk leven-projecten in Den Dolder te laten groeien.

Wat is jullie plan?
Inwoners inspireren om projecten te starten waarbij het natuurlijk leven wordt gestimuleerd. Aandacht voor alles wat leeft. We laten mede-inwoners weten wat ze nodig hebben om hun project te kunnen realiseren. Bijvoorbeeld mankracht, netwerk, skills, middelen en aandacht. Delen staat bij dit project centraal.

Den Dolder voor het Leven faciliteert, zwengelt aan, inspireert, informeert en brengt mensen bij elkaar waardoor projecten geïnitieerd en gerealiseerd kunnen worden. 

Verbindende activiteiten zoals een gezamenlijke markt waarbij iedereen iets meeneemt of een vuurplaats waar we bij elkaar kunnen komen en ideeën uitgewisseld worden. Maar ook op groene plekken gezamenlijk fruit- en notenbomen aanleggen en onderhouden, collectief regentonnen inkopen en gezamenlijk installeren, aanleg van bijenstroken en plasticvrij boodschappen doen.

Voor een dorp met circa 3.000 inwoners is een eigen aanvliegroute nodig om de harten van de inwoners te veroveren en hen in beweging te zetten.

Wat hoop je dat het 5K traject oplevert voor jullie en voor Zeist?
Verbinding van Doldenaren onderling. Door het ontbreken van een gezamenlijk doel en – plek zoals een buurthuis, is de verbinding tussen nieuwe en oude inwoners niet echt tot stand gekomen. De groei van het aantal inwoners stijgt de komende jaren flink en ook hen willen wij betrekken bij het natuurlijke leven in Den Dolder. Gezamenlijk ontwikkelen we de natuurlijke beleving van Den Dolder.

Duurzame koffietour zeist

Kom jij samen met je buurtgenoten een kop koffie drinken op een nazomeravond en geïnformeerd worden over duurzaamheid?  

Ik ben Mickael. Vanuit Pedagogenbuurt Duurzaam probeert Mickael samen met vier milieubewuste bewoners onze kennis over verduurzaming van de Pedagogenbuurtwoningen te delen in de wijk. Zie hiervoor Pedagogenbuurtduurzaam.nl. Daarnaast zijn we gesprekspartner van de gemeente over de energietransitie in onze wijk.

Wij willen niet alleen beschikbaar zijn op het web en op formele informatieavonden maar willen juist in een informele setting met mensen in de buurt in gesprek over verduurzaming van de woning en het zuinig omgaan met energie en duurzame keuzes maken.

Wij willen een concept ontwikkelen voor alle buurten in Zeist om op een laagdrempelige manier als bewonersinitiatief voor duurzaamheid in gesprek te komen met je doelgroep onder het genot van een lekkere kop koffie van een lokale koffiezaak. En de deelnemers ook in contact kunnen brengen met goede lokale leveranciers van duurzame aanpassingen aan je woning.

Het 5K traject moet het concept direct volwassen wegzetten en daardoor ook zorgen dat het een begrip gaat worden in Zeist en alle Zeistenaren gaat bereiken. Wij doen dus mee om dit concept te testen en te perfectioneren in onze eigen buurt om vervolgens dit als een kant-en-klaar pakket te kunnen kopiëren en aanbieden in andere buurten in Zeist.

Bos bios

Hallo ik ben Joy. Het idee voor de Bos Bios ontstond tijdens het zoeken naar een locatie voor het eerste voedselbos van Zeist. Ons initiatief bestaat uit een bevlogen en divers gezelschap, waaronder een voedselboswachter, groenmakelaar, natuur educator en kunstenaar. Samen willen we een eetbaar lint van groenstroken, pluklanen en voedselbos in Zeist realiseren. Denk aan eetbare bloemen, planten, struiken en fruit- en notenbomen die de Voedselbos Verbinding vormen. Van al deze vruchten, bladeren en bloemen kunnen wij bijv. jam, siropen, salades of thee maken. Maar naast dit lekkere eten uit de buurt biedt het voedselbos ook een rijkdom aan biodiversiteit en zorgt het voor een gezonde bodem.

Een goed ontworpen voedselbos is gebaseerd op de meerdere lagen in een natuurlijk bos. In tegenstelling tot een akker, houdt het voedselbos zichzelf in stand. “De generaties na ons zullen letterlijk de vruchten van dit bos kunnen plukken.”

Via de Bos Bios willen we Zeist alvast een voorproefje geven van deze plannen. De Bos bios is een mobiele buitenbioscoop met natuurprogrammering.” Met behulp van de 5K Challenge strijkt de Bos Bios volgende zomer op 3 plekken in Zeist neer

Kom gezellig een smakelijke bosvernapering halen, en geniet op je kleedje van de film en het creatieve randprogramma.

Er is van alles te kijken, proeven en te beleven voor jong en oud. Iedere maand is er weer iets nieuws te snoepen in de natuur en passen we het programma daarop aan. En bij afloop nodigen we iedereen uit tot het delen van ideeën en wensen voor het Bos van Verbinding.

Kortom de Bos Bios is een vrolijk, inspirerend en vooral groen evenement voor 4-100 jarigen.

Tuinderij Uit de Kluiten

Begin van dit jaar hebben wij, Marian Kesler en Joanne van Winsen (moeder en dochter), de biologische tuinderij Uit de Kluiten in Den Dolder opgezet. De tuinderij, nu al een bloeiend vrijwilligersproject, vormt een brug tussen de Willem Arntsz Hoeve en het dorp Den Dolder. Het is een ontmoetingsplek geworden voor kwetsbare en vitale mensen, voor jonge mensen en ouderen, voor bewoners en medewerkers van het terrein en voor inwoners van Den Dolder en omgeving. 

Daarmee is een groene- en sociale verbinding gekomen tussen het WA terrein en het dorp aan de overkant van de provinciale weg. Mensen drinken er samen thee, kopen er verse eieren en groenten en plukken een boeket bloemen. Inmiddels werken er 14 vrijwilligers samen op het land, inwoners uit het dorp en bewoners van het terrein. De interesse van veel omwonenden voor duurzame producten is gewekt. Hoe doen jullie dit, hoe werken jullie aan biodiversiteit en duurzaamheid en hoe kunnen we meedoen? In dit eerste jaar van ons bestaan hebben we de infrastructuur van de tuin neergezet en werken we aan de bekendheid en betrokkenheid van diverse mensen. 

Het land brengt steeds meer oogst voort. Veel dorpsbewoners komen naar ons toe. Maar er is ook een groep dorpsgenoten die minder mobiel is. Ons plan voor de nabije toekomst is dan ook om producten bij hen aan huis te gaan brengen. Zo willen we onder andere in verzorgingscentrum Pelita een kleine verkoop op locatie organiseren. Om dit te kunnen realiseren hebben we transportmiddelen nodig, zoals een elektrische bakfiets. Als we die via het 5K traject kunnen aanschaffen, zijn we dolgelukkig.

Zero Wasteland Zeist

Birte en Hicham! Samen passie voor een sociaal en duurzame Zeist!
Hicham 44 jaar en woont in Den Dolder. Hier werkte hij in de zorg en Dienstverlening. Hicham is naast vader van twee pubers ook kunstenaar. Van gerecycled hout bedenkt en maakt hij unieke Kleurrijke sieraden, meubels en woonaccessoires.
Birte is 47 jaar oud en komt uit Delmenhorst, Duitsland en moeder van een wire fox terrier en 1 puber. Birte is organisatie expert. Op dit moment werkt Birte in een organisatie die nieuwkomers begeleid naar werk. Zij ontwikkelt cursussen voor de arbeidsmarktintegratie In Duitsland. Hiervoor runde zij haar eigen bakkerij waar ze veelal organische producten werden geproduceerd. Een duurzame productie was belangrijk voor haar en ze heeft met haar bakkerij vele Sociale projecten ondersteunt.

In Den Dolder hebben wij sinds dit jaar er een kliko bij, oranje voor plastic. Een hele bewustwording!!! Want die oranje bak raakt vandaag de dag sneller vol dan de grijze waar tot dan toe eigenlijk op het groene na alles in verdween. Dat kan beter en moet anders!!!

Ons idee!! In Duitsland is ons idee voor een verpakkingsvrije winkel in Zeist ontstaan. In Duitsland is de zero waste winkel al helemaal een begrip. Wij willen middels enquête en workshops in Zeist vraag en aanbod  onderzoeken. Er bestaat namelijk een grote selectie van producten zonder verpakking. Van pasta, rijst en koffie tot schoonmaakmiddelen, toilet papier en cosmetica. Wij willen er zeker van zijn, dat onze selectie overeenkomt met de wensen van de burgers van Zeist.

Wij hopen met behulp van de 5K pitch “Zero wasteland” voor Zeist te kunnen realiseren en een netwerk op te bouwen van mensen, die onze concept van een verpakkingsvrije winkel willen ondersteunen. 

‘T Boswijtje

Wij zijn Paul en Carol, Austerlitzers sinds 1998. Geen echte natuurlijk, we zijn hier tenslotte niet geboren, maar we voelen ons hier helemaal thuis. We zijn in de jaren 80 opgeleid tot groene ingenieurs: mensen die net zolang aan hun natuurlijke leefomgeving sleutelden tot ze precies de efficiënte voedselproductie kregen die ze wilden. Inmiddels weten we beter. Duurzame landbouw gaat niet om meer en efficiënter, maar om een manier van produceren die de toekomst veiligstelt: meer bio-divers, natuurlijker, zonder gif en kunstmest.

We weten ook dat je het beste samen kunt zorgen voor je omgeving en voor elkaar. Onze belangrijkste partner is zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. Met andere groene initiatieven werken we nauw samen.

Ons plan is de aanleg van een stukje voedselbos met waterpoel op ons paardenweitje aan de bosrand en hier met onze partners sociaal-maatschappelijke activiteiten organiseren. Het voedselbos-weitje produceert o.a. fruit, noten, kruiden en gras, maar vooral biodiversiteit en sociaal contact. We gaan kleinschalige ontmoetingen voor alle generaties Austerlitzers organiseren. Ontmoetingen die informatief, gezellig en verbindend zijn. Soms helpen deelnemers met planten, kruien, snoeien en oogsten. Wanneer er dieren in de wei lopen, kunnen die verzorgd worden. We inspireren voorbijgangers met kleine infobordjes over eetbare biodiversiteit op de Utrechtse Heuvelrug en hoe je daar zelf in je tuin mee aan de slag kan.

We doen mee om onze missie uit te dragen. Daarnaast verwachten we ons plan te verrijken met waardevolle feedback en mooie contacten. We hopen natuurlijk ook ons budget te vergroten, om duurzame meters te maken!

Voor onszelf en Zeist is ’t Boswijtje een praktische, groene leerschool. Welke eetbare soorten groeien op de Utrechtse Heuvelrug, wat is klimaatbestendige begroeiing, wat is een goede samenwerkingsvorm? ’t Boswijtje versterkt de samenwerking tussen lokale groene en sociale initiatieven en vergroot de bewustwording over actuele thema’s.

Nieuws

Yessss! We zijn begonnen!! Gisteravond was de eerste coachingssessie van de 5K Pitch. En dit keer niet digitaal, maar LIVE in het Torenlaan Theater👯‍♀️

De 5K Pitch deelnemers zijn onder begeleiding van coaches Shinta Oosterwaal en Jolanda Kirpesteijn met elkaar aan de slag gegaan. Resultaat: een heleboel nieuwe contacten, waardevolle inzichten, nieuwe ideeën en energie & inspiratie om alle plan te verbeteren en nog verder uit te werken!

Super bedankt allemaal voor een hele leuke meet-up! En succes met het nóg beter maken van jullie plan de komende weken 🍀🤜🏻

#stadslabzeist #duurzaam #duurzaamheid #innovatie #pitch #5kpitchzeist

 

Zou jij Zeist wel duurzamer willen maken?
En heb je daar een leuk idee voor, samen met anderen?💡
Maar weten jullie niet hoe je het uit kunt voeren?⚒
Beschik je nog niet over het juiste netwerk?✉️
Of heb je geen idee hoe het zit met regelgeving?📝

Doe mee aan het 5K Pitch project van Stadslab Zeist en Samen Duurzaam Zeist.🌼

Wij helpen jullie op weg! 🚀
Onze coaches denken met jullie mee.

Tijdens het traject wordt jullie plan steeds concreter.
En wie weet win je zelfs 5000 euro om je plan waar te maken! 💶💶💶💶

Zo maken we Zeist nog leuker én duurzamer!
#5kpitchzeist #stadmaken #zeist #stadslabzeist #burgerinitiatief #samenmakenwedestad

Ambassadeurs & Coaches

Peter de la Mar Geheugen van Zeist
Jelle Verhoeks Lokaal mediacentrum & Bibliotheek Idea
Ron Vermeij Sportief Zeist
Maartje Simons Vrijwilligers Centrale
Arthur Tutein Nolthenius Samen Duurzaam Zeist
Joost van Ettekoven Groene Makelaar
Eveline van der Aa Gemeente Zeist (duurzaamheid)
Michiel Beek Gemeente Zeist (circulaire economie)
Mila Verdonk Gemeente Zeist (klimaat & energie)
Joyce Delpeut
 Gemeente Zeist (cultuur, recreatie en toerisme)
Willeke Colenbrander Cultuur & Samenleving van het Kunstenhuis
Remco Jutstra Gemeente Zeist (ruimtelijk domein)/ KNHM
Shinta Oosterwaal Nieuw Ondernemen Zeist
Annemarieke Holland ODRU/Boswerf
Nikkie Mousset Bibliotheek Idea
Arnout van Dijk Zeister Knoop
Karolijn Burgman Van Tellingen Pul Stichting

5K Pitch team

Het 5K Pitch Team bestaat dit jaar uit de volgende personen:

Casper Broekaart Cultuurmakelaar en kwartiermaker Stadslab Zeist
Willy Douma Activator Samen Duurzaam Zeist
Femke van Veelen Kwartiermaker Stadslab Zeist
Merel de Jong Kwartiermaker Stadslab Zeist
Nikki Mousset Bibliotheek Idea

Contact

Twijfel je nog? Heb je vragen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar 5kpitch@stadslabzeist.nl

5k pitch

Stadslab Zeist en Samen Duurzaam Zeist dagen alle Zeistenaren uit om hun idee, om Zeist duurzamer te maken, te komen pitchen! Degene met het beste idee krijgt €5.000 om het idee uit te voeren. Daarbij maak je kans op de publieksprijs van €1.000. Èn gedurende het traject krijg je coaching en toegang tot een omvangrijke netwerk van coaches en ambassadeurs om je plan ook echt waar te maken.

voor wie?

Iedereen uit de gemeente Zeist mag meedoen! Wij stellen twee voorwaarden. Het initiatief moet door meerdere initiatiefnemers uitgevoerd worden. En je idee creëert verbinding tussen verschillende sectoren in Zeist (bijvoorbeeld cultuur, duurzaamheid, sport, welzijn, cultuur, recreatie en stadspromotie) en/ of tussen inwoners. Verbindend verduurzamen noemen we dat!

Het idee

Het initiatief hoeft niet alles op te lossen, het mogen ook gewoon leuke, innovatieve ideeën zijn die Zeist nóg duurzamer en leuker maken.  De ideeën moeten wel op het snijvlak van duurzaamheid, welzijn, cultuur én het sociale domein liggen. En bij voorkeur effect hebben op onze directe leefomgeving en iets opleveren voor de inwoners van Zeist.

 

Wij vinden de volgende onderwerpen belangrijk: 

 1. Klimaat en energie
 2. Kringloopeconomie
 3. Natuur en landschap
 4. Gezonde leefomgeving

   

Bij de keuze voor een initiatief kijken we ook naar:

 • Duurzaamheid, draagvlak en continuïteit (tijd, milieu, sociaal, economisch en ecologisch);
 • Hoe het de directe leefomgeving verbetert (ruimtelijk/sociaal/cultureel).
 • Financiële haalbaarheid
 • Zelfwerkzaamheid van de initiatiefnemers.
 • Is het idee origineel en innovatief?
 • Moeilijkheidsgraad (fysiek/organisatorisch/financieel).
 • Heeft het idee een voorbeeldfunctie? 
 • Is het idee charmant en aantrekkelijk?

Criteria 5k Pitch sustainable future

 • Deelname aan de 5K pitch kan alleen in groepsverband (2 of meer). Er moet een zekerheid zijn dat het initiatief voldoende draagvlak heeft.

   

 • Het aangemelde project moet onze leefomgeving verduurzamen en verbeteren.

   

 • De deelnemers blijven eindverantwoordelijk en voeren zelf hun projecten uit, al dan niet met ondersteuning van derden.

   

 • De uitvoering van het project valt in de periode van november 2021 tot en met oktober 2022.

   

 • Het project heeft een duidelijk begin en eind.

   

 • Het project kan ook een deel van een groter geheel zijn.

   

 • Per groep kun je slechts één project aanmelden.

   

 • Een project waarin twee of meer groepen samenwerken, zien wij als één project. Je kunt dus maar één groep inschrijven.

   

 • Controversiële projecten worden niet toegelaten.

   

 • Je kunt alleen aanspraak maken op de hoofdprijs van €5.000, of de publieksprijs van €1.000 als je meedoet aan het coachingstraject.

   

 • Als je deelneemt aan het coachingstraject wordt jouw idee openbaar gemaakt via de website en social media kanalen van 5K Pitch en partners.

coachingstraject

Op 7 juni is de deadline voor het indienen van het idee. Er zijn in totaal twee selectierondes door ambassadeurs uit allerlei Zeister organisaties. Na 15 juni horen de tien meest belovende ideeën dat zij meedoen aan het coachingstraject. Deze groep neemt deel aan meet-up Maak het concreet! op 30 juni en verbeteren hun idee en projectplan. Vervolgens worden deze aangescherpte plannen nog een keer ingediend en kiezen de ambassadeurs de vijf finalisten uit. De vijf finalisten nemen deel aan de de meet-up De boer op! op 8 september en dingen niet alleen mee naar de hoofdprijs, maar ook de publieksprijs. 

Op 14 oktober is de pitchavond. De finalisten pitchen die avond hun idee voor een deskundige jury. Zij kiezen vervolgens het beste idee voor Zeist uit en de winnaar van de publieksprijs wordt bekendgemaakt.

Tijdlijn

Faq

Moeten we al een kant-en-klaar plan hebben als we mee willen doen?

Nee hoor, dat is niet nodig. Het is vooral belangrijk dat je een leuk idee hebt waar je enthousiast over bent. Dat mag van alles zijn! Twijfel je of jullie idee wel geschikt is? Leg het gerust aan ons voor. Ons team denkt graag met jullie mee! Tijdens het traject werken jullie het plan verder uit en wordt het steeds beter en concreter. 

Wij hebben wel een leuk idee, maar mag iemand anders het uitvoeren?

Het is de bedoeling dat jullie als initiatiefnemer zelf eigenaar blijven van het plan én de uitvoering. Wij helpen jullie om in kaart te brengen wie je daarbij nodig hebt en een netwerk op te bouwen. 

Hoe ziet de coaching er precies uit?

Onze groep van coaches en ambassadeurs bestaat uit vrijwilligers die werken bij organisaties en bedrijven uit verschillende sectoren. Zij kunnen met jullie meedenken tijdens het proces. Tijdens de coachingsdagen geven zij feedback op jullie plan, zodat je er mee verder kunt. Ook zijn ze beschikbaar voor 1-op-1 contact. Benut dus vooral hun expertise, op de gebieden waar jullie dat zelf wenselijk vinden. Zie ze als een vraagbaak, meedenker en aanmoediger. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het maken van een begroting? Of het maken van een goed communicatieplan? Onze coaches helpen je op weg!

Met hoeveel mensen mogen we meedoen aan de coachingsdagen?

Per initiatief zien we graag minstens twee mensen meedoen aan de coachingsdagen. Zo kun je samen veel oppikken en de informatie goed overbrengen aan je initiatiefgroep. Zijn er meer mensen die graag meedoen aan de coaching? Dan overleggen we met jullie wat er mogelijk is. 

En hoe werkt het eigenlijk met die prijzen?

Tijdens de pitchavond in oktober kiest de jury het beste idee uit. Ze kijkt daarbij bijvoorbeeld naar wat het initiatief kan opleveren en hoe haalbaar het is. De winnaars krijgen 5000 euro om hun plan waar te maken. Ook maak je kans op een publieksprijs van 1000 euro. Die kun je gebruiken als startbedrag, bijvoorbeeld om meer fondsen te werven. Wij helpen jullie om de inwoners van Zeist enthousiast te maken voor jullie plan. Na de zomer starten we daarvoor een social media campagne waarbij jullie je eigen plan in de spotlight kunnen zetten. Het publiek stemt via de website op hun favoriete plan. 

Moeten alle leden van ons initiatief uit Zeist komen?

De insteek is: voor én door Zeist. Daarom vinden we het belangrijk dat (het merendeel van) de leden van een initiatiefgroep uit Zeist komen. Dat mag trouwens ook uit één van de vier dorpen eromheen zijn: Den Dolder, Bosch en Duin, Austerlitz of Huis ter Heide. Komen er één of meerdere groepsleden uit een andere woonplaats, dan is dat geen probleem. Het is vooral de bedoeling dat jullie plan ten goede komt aan de inwoners van de gemeente Zeist.

Wat als iemand anders met ons idee aan de haal gaat tijdens het traject?

Wees niet te bang dat anderen er met jullie idee vandoor gaan. Geloof vooral in je eigen plan! Je kunt concurrentie nooit echt voorkomen. En ieder doet het toch net weer op zijn eigen manier. Steek je energie vooral in doen waar jullie zelf goed in zijn!

Hoe precies moet de begroting uitgewerkt zijn?

De begroting hoeft nog niet 100% precies en uitgewerkt te zijn. We moedigen wel aan dat jullie er zelf al goed over nagedacht hebben, want hoe meer je nu al uitgezocht hebt, hoe minder je straks nog hoeft te doen. Maar kom je er nog niet helemaal uit op sommige punten, dan krijg je daar gedurende het traject hulp bij.

Mochten we nou winnen, is het dan de bedoeling dat ons hele plan gerealiseerd wordt binnen één jaar?

Voor het 5K traject hoeft het project niet van A tot Z gerealiseerd te worden. Een groter project kent vaak verschillende fasen. Een doel kan ook zijn, om bijvoorbeeld investeerders te vinden, marktonderzoek te doen en een netwerk op te bouwen waarmee je het plan de volgende fase in brengt. 

Partners