zeist nóg leuker en duurzamer maken?

pitch jouw plan en maak kans op 5k!

5k pitch

Stadslab Zeist en Samen Duurzaam Zeist dagen alle Zeistenaren uit om hun idee, om Zeist duurzamer te maken, te komen pitchen! Degene met het beste idee krijgt €5.000 om het idee uit te voeren. Daarbij maak je kans op de publieksprijs van €1.000. Èn gedurende het traject krijg je coaching en toegang tot een omvangrijke netwerk van coaches en ambassadeurs om je plan ook echt waar te maken.

Zin om mee te doen? Stuur dan vóór 7 juni jouw plan in via de onderstaande knop.*

*tip: lees ons algemeen reglement hier nog even door!

voor wie?

Iedereen uit de gemeente Zeist mag meedoen! Wij stellen twee voorwaarden. Het initiatief moet door meerdere initiatiefnemers uitgevoerd worden. En je idee creëert verbinding tussen verschillende sectoren in Zeist (bijvoorbeeld cultuur, duurzaamheid, sport, welzijn, cultuur, recreatie en stadspromotie) en/ of tussen inwoners. Verbindend verduurzamen noemen we dat!

Het idee

Het initiatief hoeft niet alles op te lossen, het mogen ook gewoon leuke, innovatieve ideeën zijn die Zeist nóg duurzamer en leuker maken.  De ideeën moeten wel op het snijvlak van duurzaamheid, welzijn, cultuur én het sociale domein liggen. En bij voorkeur effect hebben op onze directe leefomgeving en iets opleveren voor de inwoners van Zeist.

 

Wij vinden de volgende onderwerpen belangrijk: 

 1. Klimaat en energie
 2. Kringloopeconomie
 3. Natuur en landschap
 4. Gezonde leefomgeving

   

Bij de keuze voor een initiatief kijken we ook naar:

 • Duurzaamheid, draagvlak en continuïteit (tijd, milieu, sociaal, economisch en ecologisch);
 • Hoe het de directe leefomgeving verbetert (ruimtelijk/sociaal/cultureel).
 • Financiële haalbaarheid
 • Zelfwerkzaamheid van de initiatiefnemers.
 • Is het idee origineel en innovatief?
 • Moeilijkheidsgraad (fysiek/organisatorisch/financieel).
 • Heeft het idee een voorbeeldfunctie? 
 • Is het idee charmant en aantrekkelijk?

Criteria 5k Pitch sustainable future

 • Deelname aan de 5K pitch kan alleen in groepsverband (2 of meer). Er moet een zekerheid zijn dat het initiatief voldoende draagvlak heeft.

   

 • Het aangemelde project moet onze leefomgeving verduurzamen en verbeteren.

   

 • De deelnemers blijven eindverantwoordelijk en voeren zelf hun projecten uit, al dan niet met ondersteuning van derden.

   

 • De uitvoering van het project valt in de periode van november 2021 tot en met oktober 2022.

   

 • Het project heeft een duidelijk begin en eind.

   

 • Het project kan ook een deel van een groter geheel zijn.

   

 • Per groep kun je slechts één project aanmelden.

   

 • Een project waarin twee of meer groepen samenwerken, zien wij als één project. Je kunt dus maar één groep inschrijven.

   

 • Controversiële projecten worden niet toegelaten.

   

 • Je kunt alleen aanspraak maken op de hoofdprijs van €5.000, of de publieksprijs van €1.000 als je meedoet aan het coachingstraject.

   

 • Als je deelneemt aan het coachingstraject wordt jouw idee openbaar gemaakt via de website en social media kanalen van 5K Pitch en partners.

31 mei informatieavond: Boost je idee!

Heb jij nog een vraag? Twijfel je aan de haalbaarheid van jouw plan? Wil je weten of jouw idee geschikt is voor de 5K pitch? Wil je nog tips en trics voordat je jouw plan aanmeldt? 

Tijdens deze online meet-up kunnen jullie ons het hemd van het lijf vragen! Het 5K team zit klaar om jullie te informeren, twijfels weg te nemen, globaal een antwoord te geven op vragen over duurzaamheid, haalbaarheid en eventueel nog tips te geven voor het indienen van jullie plan.

Heb je een vraag of twijfel je ergens aan? Meld je dan aan voor Boost je Idee! via onderstaande knop. We zien je dan!

coachingstraject

Op 7 juni is de deadline voor het indienen van het idee. Er zijn in totaal twee selectierondes door ambassadeurs uit allerlei Zeister organisaties. Na 15 juni horen de tien meest belovende ideeën dat zij meedoen aan het coachingstraject. Deze groep neemt deel aan meet-up Maak het concreet! op 30 juni en verbeteren hun idee en projectplan. Vervolgens worden deze aangescherpte plannen nog een keer ingediend en kiezen de ambassadeurs de vijf finalisten uit. De vijf finalisten nemen deel aan de de meet-up De boer op! op 8 september en dingen niet alleen mee naar de hoofdprijs, maar ook de publieksprijs. 

Op 14 oktober is de pitchavond. De finalisten pitchen die avond hun idee voor een deskundige jury. Zij kiezen vervolgens het beste idee voor Zeist uit en de winnaar van de publieksprijs wordt bekendgemaakt.

Tijdlijn

Faq

Moeten we al een kant-en-klaar plan hebben als we mee willen doen?

Nee hoor, dat is niet nodig. Het is vooral belangrijk dat je een leuk idee hebt waar je enthousiast over bent. Dat mag van alles zijn! Twijfel je of jullie idee wel geschikt is? Leg het gerust aan ons voor. Ons team denkt graag met jullie mee! Tijdens het traject werken jullie het plan verder uit en wordt het steeds beter en concreter. 

Wij hebben wel een leuk idee, maar mag iemand anders het uitvoeren?

Het is de bedoeling dat jullie als initiatiefnemer zelf eigenaar blijven van het plan én de uitvoering. Wij helpen jullie om in kaart te brengen wie je daarbij nodig hebt en een netwerk op te bouwen. 

Hoe ziet de coaching er precies uit?

Onze groep van coaches en ambassadeurs bestaat uit vrijwilligers die werken bij organisaties en bedrijven uit verschillende sectoren. Zij kunnen met jullie meedenken tijdens het proces. Tijdens de coachingsdagen geven zij feedback op jullie plan, zodat je er mee verder kunt. Ook zijn ze beschikbaar voor 1-op-1 contact. Benut dus vooral hun expertise, op de gebieden waar jullie dat zelf wenselijk vinden. Zie ze als een vraagbaak, meedenker en aanmoediger. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het maken van een begroting? Of het maken van een goed communicatieplan? Onze coaches helpen je op weg!

Met hoeveel mensen mogen we meedoen aan de coachingsdagen?

Per initiatief zien we graag minstens twee mensen meedoen aan de coachingsdagen. Zo kun je samen veel oppikken en de informatie goed overbrengen aan je initiatiefgroep. Zijn er meer mensen die graag meedoen aan de coaching? Dan overleggen we met jullie wat er mogelijk is. 

En hoe werkt het eigenlijk met die prijzen?

Tijdens de pitchavond in oktober kiest de jury het beste idee uit. Ze kijkt daarbij bijvoorbeeld naar wat het initiatief kan opleveren en hoe haalbaar het is. De winnaars krijgen 5000 euro om hun plan waar te maken. Ook maak je kans op een publieksprijs van 1000 euro. Die kun je gebruiken als startbedrag, bijvoorbeeld om meer fondsen te werven. Wij helpen jullie om de inwoners van Zeist enthousiast te maken voor jullie plan. Na de zomer starten we daarvoor een social media campagne waarbij jullie je eigen plan in de spotlight kunnen zetten. Het publiek stemt via de website op hun favoriete plan. 

Moeten alle leden van ons initiatief uit Zeist komen?

De insteek is: voor én door Zeist. Daarom vinden we het belangrijk dat (het merendeel van) de leden van een initiatiefgroep uit Zeist komen. Dat mag trouwens ook uit één van de vier dorpen eromheen zijn: Den Dolder, Bosch en Duin, Austerlitz of Huis ter Heide. Komen er één of meerdere groepsleden uit een andere woonplaats, dan is dat geen probleem. Het is vooral de bedoeling dat jullie plan ten goede komt aan de inwoners van de gemeente Zeist.

Wat als iemand anders met ons idee aan de haal gaat tijdens het traject?

Wees niet te bang dat anderen er met jullie idee vandoor gaan. Geloof vooral in je eigen plan! Je kunt concurrentie nooit echt voorkomen. En ieder doet het toch net weer op zijn eigen manier. Steek je energie vooral in doen waar jullie zelf goed in zijn!

Hoe precies moet de begroting uitgewerkt zijn?

De begroting hoeft nog niet 100% precies en uitgewerkt te zijn. We moedigen wel aan dat jullie er zelf al goed over nagedacht hebben, want hoe meer je nu al uitgezocht hebt, hoe minder je straks nog hoeft te doen. Maar kom je er nog niet helemaal uit op sommige punten, dan krijg je daar gedurende het traject hulp bij.

Mochten we nou winnen, is het dan de bedoeling dat ons hele plan gerealiseerd wordt binnen één jaar?

Voor het 5K traject hoeft het project niet van A tot Z gerealiseerd te worden. Een groter project kent vaak verschillende fasen. Een doel kan ook zijn, om bijvoorbeeld investeerders te vinden, marktonderzoek te doen en een netwerk op te bouwen waarmee je het plan de volgende fase in brengt. 

Inschrijven

Zou jij Zeist wel duurzamer willen maken? En heb je daar een leuk idee voor, samen met anderen? Maar weten jullie niet hoe je het uit kunt voeren? Beschik je nog niet over het juiste netwerk? Of heb je geen idee hoe het zit met regelgeving? Doe mee aan het 5K Pitch project van Stadslab Zeist en Samen Duurzaam Zeist. Wij helpen jullie op weg! Onze coaches denken met jullie mee. Tijdens het traject wordt jullie plan steeds concreter. En wie weet win je zelfs 5000 euro om je plan waar te maken! Zo maken we Zeist nog leuker én duurzamer!

Wil je meedoen? Lees dan hier onze spelregels. Denk je dat je in aanmerking komt voor de 5K? Stuur je idee vóór 7 juni in via onderstaande knop. 

Nieuws

Ambassadeurs & Coaches

Peter de la Mar Geheugen van Zeist
Jelle Verhoeks Lokaal mediacentrum & Bibliotheek Idea
Ron Vermeij Sportief Zeist
Maartje Simons Vrijwilligers Centrale
Arthur Tutein Nolthenius Samen Duurzaam Zeist
Joost van Ettekoven Groene Makelaar
Eveline van der Aa Gemeente Zeist (duurzaamheid)
Michiel Beek Gemeente Zeist (circulaire economie)
Mila Verdonk Gemeente Zeist (klimaat & energie)
Joyce Delpeut
 Gemeente Zeist (cultuur, recreatie en toerisme)
Willeke Colenbrander Cultuur & Samenleving van het Kunstenhuis
Remco Jutstra Gemeente Zeist (ruimtelijk domein)/ KNHM
Shinta Oosterwaal Nieuw Ondernemen Zeist
Annemarieke Holland ODRU/Boswerf
Nikkie Mousset Bibliotheek Idea
Arnout van Dijk Zeister Knoop
Karolijn Burgman Van Tellingen Pul Stichting

5K Pitch team

Het 5K Pitch Team bestaat dit jaar uit de volgende personen:

Casper Broekaart Cultuurmakelaar en kwartiermaker Stadslab Zeist
Willy Douma Activator Samen Duurzaam Zeist
Femke van Veelen Kwartiermaker Stadslab Zeist
Merel de Jong Kwartiermaker Stadslab Zeist
Nikki Mousset Bibliotheek Idea

Contact

Twijfel je nog? Heb je vragen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar 5kpitch@stadslabzeist.nl

Partners