#vergeetmenietje

Het wordt altijd weer lente!

Help onze ondernemers in het centrum èn de biodiversiteit in Zeist groeien! #vergeetmenietje gaat over GROEIKRACHT!

Het vergeetmenietje wordt als symbool vaker gebruikt, net als bijvoorbeeld een hart. Vergeet-me-nietjes zijn in oude legendes en mythen het symbool om ons eraan te herinneren dat we zelfs in arme en moeilijke tijden, de kracht in onszelf kunnen vinden en dat we de hoop nooit mogen verliezen.

Dit is precies de boodschap die wij onze centrumondernemers willen meegeven.

Maar we zijn er nog niet. Het water staat menig ondernemer in het centrum aan de lippen en zij hebben het meer dan ooit nodig dat wij hen steunen. Niet alleen mentaal, maar vooral ook door LOKAAL te kopen. Als we dat doen zal ook Zeist weer groeien en bloeien.

Hou vol, verlies de moed niet, het gaat goed komen.

1M² bloemen x koop lokaal!

Hoe kun je helpen? Door vanaf 7 mei je inkopen te doen in ons centrum. Onze winkeliers gaan in totaal 10.000 zakjes met zaden weggeven. In deze zakjes zit een speciale eenjarige inheemse zadenmix die goedgekeurd is door Zeist Zoemt Duurzaam en Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. Beide organisaties zijn expert op het gebied van biodiversiteit. Deze zaden zijn bedoeld om in de tuin gezaaid te worden en niet in het wild! 1 zakje zorgt voor 1m² bloemen.

Zo creëren we een win-win situatie; onze winkeliers hebben straks 10.000 klanten op bezoek, èn onze wilde bijen en insecten 10.000 m² verse bloemen! Wij houden de teller bij.

Biodiversiteit

Wist je dat De gemeente Zeist het predicaat ‘Bij-vriendelijke gemeente’ heeft en zichzelf als doel heeft gesteld om samen met haar inwoners de biodiversiteit te bevorderen en daardoor de habitat van onder andere de wilde bij te verbeteren?!

De insectenpopulaties staan enorm onder druk. 40% van alle insectensoorten wordt met uitsterven bedreigd. De hoeveelheid insecten neemt drastisch af: de hoeveelheid vliegende insecten is de laatste decennia met meer dan 70% afgenomen. Insecten zijn belangrijk. Ze vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans.

Zoals we hopen dat het centrum weer gaat bloeien en groeien, willen we ook een boost geven aan de biodiversiteit in Zeist.

Informatie bloemen

Onbedoeld doen wij veel dingen verkeerd als het gaat om biodiversiteit. Van hoveniers tot consumenten die goed bedoeld het verkeerde zaden zaaien of planten, of de verkeerde planten weghalen uit onze perken of tuin. Niet iedere plant of zakje met zaadjes is goed voor onze Nederlandse wilde bijen en insecten. Zij hebben inheemse planten en bloemen nodig om te kunnen overleven. Geen exoten (planten en bloemen die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen) of dezelfde soorten die in Nederland groeien, maar dan uit een ander land zijn geïmporteerd. Die zaden en planten zijn voor onze bijen en insecten ‘verkeerd geprogrammeerd’. Een vergeetmenietje uit Italië kan bijvoorbeeld 3 weken te vroeg bloeien. Onze bijen zijn er dan nog helemaal klaar voor om daarnaar op zoek te gaan!

Wil je meer weten over biodiversiteit, de wilde bijen en insecten? Neem dan een kijkje op een van deze websites: https://krommerijnlandschap.nl/ en http://www.zeistzoemtduurzaam.nl/

Bloemenmix

Deze bloemen zitten in onze mix.

bloemenmix zaaien

Volg deze stappen om de bloemenmix voor bijen te zaaien.

In het bovenstaande filmpje laten wij zien hoe wij de bloemenmix hebben gezaaid. Het kan gemakkelijk in maar 3 stappen.

Grond kiezen, zaaien en verzorging

Veel plezier!

STAP 1: Grond kiezen
Kies een stukje van de tuin, berm of bloembak. Zaaien op kort gemaaid gras kan ook.

STAP 2: Het zaaien
Strooi de zaadjes verspreid uit. Een zaadje heeft zo’n 10cm² nodig heeft. Zeker 90% van de zaadjes zal succesvol zijn.

STAP 3: Verzorging wanneer nodig
Normaal hoef je de bloemenmix niet te verzorgen. Mocht het droog zijn, geef het dan water. Vooral als de plantjes net gekiemd zijn. Net na het zaaien kan je het wegwaaien van zaadjes ook voorkomen door de grond goed nat te maken. Bedek de zaden niet, want veel soorten kiemen alleen in het licht.

Klaar!
Nu zijn de zaadjes gezaaid. Als je de bloemen in de lente hebt gezaaid, zal je deze zomer al kunnen genieten van de eerste bloemen. Als je ze aan het einde van de zomer zaait, zullen ze de lente daarop bloeien. Het leuke is dat de meeste soorten zichzelf uitzaaien aan het einde van de zomer, zodat je elk jaar weer nieuwe bloemen krijgt!

Vanzelfsprekend moet je geen gifstoffen en kunstmest gebruiken bij het laten groeien van de bloemenmix. Dat doe ik ook niet. De zaden in de bloemenmix zijn 100% veilig voor bijen.

Bron: https://happyseeds.nl/bloemenmix-voor-bijen-en-vlinders/

Zeg je zegje

Hier is dan de eerste aflevering van Zeg je Zegje! In deze rubriek gaan we de straat op en stellen vragen aan de inwoners van Zeist. In onze mobiele Zeg je zegje! studio vroegen we jullie: ‘Wie of wat ben jij niet vergeten in coronatijd?’

Deze aflevering is gemaakt door ons TOP team Rebecca, Emma, Kim, Sanne, Nadine en Ariella!

Met welke vraag wil jij dat we de volgende keer de straat opgaan? Laat het ons weten!

Partners

Stadslab Zeist en Centrum Zeist hebben de handen ineen geslagen met een aantal partners die dit project allemaal een warm hart toewensen!

BIGA groep heeft voor ons de zakjes ingepakt, Zeist Zoemt Duurzaam heeft haar kennis gedeeld en Stuurgroep Kromme Rijnlandschap levert naast expertise op het gebied van biodiversiteit de inheemse zadenmix. Fantastisch om in zo’n korte tijd dit project van de grond te krijgen.